Ministarstvo kulture i informisanja pozivalo je sve zainteresovane aktere, uključujući Vladu Republike Srbije, Ministarstvo finansija i Krizni štab za privredu, da se u okviru postojećih mogućnosti razmotri način za pomoć samostalnim umetnicima za vreme trajanja vanrednog stanja.

danas.rs

Danas / 09. april 2020.PRESS

Očekujemo da se uskoro profiliše oblik državne pomoći samostalnim umetnicima i definiše kalendar sprovođenja interventnih mera. Bojan Kovačević, predsednik Koordinacionog odbora.“Javili su se već pojedini umetnici koji nemaju sredstava za život. Pozvali smo naše članove da pomognu kolegama u gorem položaju, prikupljamo sredstva i kada budemo prikupili neki značajniji iznos, pozvaćemo kolege da se jave i Upravni odbor će raspodeliti taj novac“ Duško Paunković, potpredsednik Koordinacionog odbora.

nova.rs

NOVA / 08. april 2020.PRESS

Nagoveštaj pomoći za samostalne umetnike u Srbiji
“Razumevajući u potpunosti situaciju u kojoj su se našli naša zemlja i veliki broj zaposlenih u svim oblastima društva, Ministarstvo kulture i informisanja poziva sve zainteresovane aktere, uključujući Vladu Republike Srbije, Ministarstvo finansija i Krizni štab za privredu, da se u okviru postojećih mogućnosti razmotri način za pomoć samostalnim umetnicima za vreme trajanja vanrednog stanja” navedeno je 7.“ aprila u saopštenju MKI.“

seecult.org

SeeCult / 07. april 2020.PRESS

„Mere pomoći radnicima u kulturi za vreme trajanja pandemije već su odobrene u više evropskih zemalјa. Na taj način poslata je jasna poruka da kulturni poslenici nisu zaboravlјeni i da je značaj kulture klјučan za napredak svake civilizacije.“

kultura.gov.rs

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije / 07. april 2020.PRESS

Alma Trauber: Kako vidite i razumijete život umjetnika danas u ovoj našoj regiji? Bliže gledano, zanima nas i suvremena umjetnička scena u Beogradu i Srbiji iz vašeg rakursa? Koja bi bila vaša poruka budućim i aktualnim umjetnicima mlađe generacije?
Rena i Vladan: Važno je da se u ovom trenutku pokrenulo niz dobrih saopštenja s kojima se ukazuje na nesiguran status umetnika u krizi. Pomenućemo Dosta je rezova! iz Hrvatske, NKSS i ULUS iz Srbije, od skoro aktivan u pozitivnom pravcu. Oni su reagovali na taj način da zahtevaju da se umetnicima pokriju nadoknade jer je veliki deo umetnika i umetnica ostao sada bez osnovnih sredstava za život i rad. Smatramo da je važno organizovati se unutar struke, ali je takođe bitno organizovati se i izvan struke sa svim onim prekarnim radnicima i progresivnim sindikatima koji vode slične borbe. Ova konkretna preporuka važi kako za umetnike u svetu tako i za kolege i koleginice iz regiona.

issuu.com

Vladan jeremić/Rena Readle, Abeceda Železare, intervju, 2. april 2020.PRESS

„Navikla sam da živim u skromnim uslovima i moj profesionalni rad je prilagođen takvom načinu života, koristim kolažno-montažni metod i radim sa besplatnim i jeftinim materijalima kojima pronalazim nove upotrebe i vrednosti. Ali za egzistenciju strepim i van okvira trenutne situacije“ – slikovito priča Šejma Fere i dodaje da sa kolegama u grupi Kodeks fer umetničke prakse “radimo na predlozima za promene koje bi materijalno i pravno štitile naš rad”.

nova.rs

NOVA / 28. mart 2020.PRESS

Ubrzo nakon što je Asocijacija NKSS uputila apel nadležnima u sektoru kulture zbog teške egzistencijalne situacije radnika i radnica u kulturi prouzrokovane vanrednim stanjem u Srbiji, usledio je apel Udruženja likovnih umetnika Srbije, Udruženja baletskih umetnika Srbije i drugih, u kojima se zahtevi potvrđuju.

masina.rs

MAŠINA / 25. mart 2020.PRESS

Slikarska sekcija Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) predstavlja se kolektivnom izložbom više od 50 autora različitih generacija u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” kojom, preko klasične slike i crteža, kao i kroz foto intervencije i štampane materijale, želi da prikaže svu raznolikost današnjeg slikarstva. Izložba “Slika Srbije 2020”, otvorena od 5. do 22. marta u organizaciji Slikarske sekcije ULUS-a, izraz je želje da se predstavi jedan od mogućih pogleda na umetničku scenu Srbije.

seecult.org

See Cult / 5. Mart 2020.PRESS

Tokom proteklog vikenda, na održanoj Izbornoj skupštini ULUS-a izabrano je novo rukovodstvo Udruženja za sve organe i radna tela udruženja, čime su se stekli uslovi za sistemsku borbu umetnika i umetnica unutar svoje krovne radne organizacije za poboljšanje sopstvenih radnih prava i bolje uslove rada.

masina.rs

MAŠINA / 30. decembar 2019.PRESS

Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) održaće 28. decembra Izbornu skupštinu u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić”, koja bi mogla da dovede do suštinskih promena u radu tog reprezentativnog udruženja, budući da je većina sekcija uspela u međuvremenu da formira nove odbore, koji su predložili za novu upravu uglavnom kolege mlađe i srednje generacije.

seecult.org

SeeCult / 27. decembar 2019.PRESS