Udruženje likovnih umetnika Srbije je jedno od najstarijih udruženja u regionu, koje je prošle godine proslavilo stogodišnjicu postojanja. Po rečima dugogodišnje kustoskinje Udruženja, Natalije Cerović, povod njegovog osnivanja davne 1919. godine bila je potreba za angažmanom na planu rešavanja strukovnih pitanja i pitanja statusa umetnika i umetnica u društvu. Po tome ono se bitno razlikovalo od drugih umetničkih udruženja iz tog perioda koja su likovne stvaraoce okupljala po umetničkim afinitetima (kao npr. LADA iz 1904. ili Udruženja srpskih umetnika za plastičnu umetnost i muziku iz 1898.). Tokom istorije ULUS je u svojim redovima okupljao širok opseg umetnika po oblastima njihovog interesovanja, društvenih i političkih orijentacija i statusa, i postao najreprezentativnije nacionalno Udruženje likovnih stvaralaca u zemlji. Posledice devedesetih i razaranje nekadašnjeg socijalističkog poretka doprinele su da ova reprezentativna institucija izgubi svoj nekadašnji karakter. Kao i za mnoge druge organizacije, koje su izgrađene na osnovama socijalne politike, transformacija u neoliberalne modele funkcionisanja predstavljala je izuzetno težak zadatak. ULUS je u prethodne dve decenije prolazio kroz razne faze dekadencije i letargičnosti, polako gaseći funkcije zbog kojih je inicijalno bio osnovan.
read more

DEBATNI PROGRAMKa horizontalnosti u umetnosti: mesto umetnosti i umetnika u današnjem društvenom i političkom kontekstu

Bijenale mladih bio je jedna od najpoznatijih i najprestižnijih umetničkih manifestacija koja se u jugoslovenskom kulturnom kontekstu organizovala od kasnih 70-ih. Manifestacija koja je okupljala najnoviju umetničku produkciju iz svih šest bivših republika i prevazilazila nacionalne (republičke) kulturne prostore imala je presudnu ulogu u profesionalnoj orijentaciji i emancipaciji generacija umetnika i umetnica u nastajanju. Kao posledica raspada Jugoslavije, Bijenala mladih takođe su prestala postojati, a republička umetnička udruženja izgubila su veze koje su prethodno održavala, dodatno usled ulaska u periode smanjivanja aktivnosti zbog nedostatka značajnih javnih sredstava.

Projekat Bijenale mladih – Javne pripreme je pilot projekat ULUS-a koji je iniciran od strane ranijeg Umetničkog saveta, a u potpunosti je oblikovan od strane novih predstavnika u Organima i telima Udruženja. Projekat ima za cilj da osnaži mlade i buduće profesionalce umetnosti (nove članove i članice ULUS-a) i da im obezbedi osnovnu orijentaciju u polju profesionalne aktivnosti, znanja i veština kako bi se osposobili da preuzmu lidersku ulogu u organizaciji sopstvene manifestacije – Bijenala mladih 2021. Projekat uključuje saradnju sa studentima i profesorima iz 6 glavnih akademskih centara umetnosti širom Srbije, mladom generacijom umetnika i umetnica u nastajanju-novim članovima i članovima ULUS-a, poznatim umetnicima i kulturnim stručnjacima, centrima umetničke produkcije i reprezentacije koji pripadaju privatnom, civilnom i javnom sektoru. Širi ciljevi projekta obuhvataju kreiranje boljih uslova za rad mladih umetnika i mesta produkcije radova novih članova ULUS-a, ali i mesto inkubacije novih mladih stvaralaca u Udruženje. Ideja projekta je da se razvije u pravcu šire partnerske mreže saradnji sa najreprezentativnijim institucijama savremene umetnosti u regionu.

Kroz različite korake razvoja projekta odabrani mladi umetnici i umetnice biće osposobljeni da učestvuju u javnom i kulturnom životu ne samo kao publika ili učesnici, već kao preduzimači inicijative koji imaju odlučujuću ulogu u njegovom stvaranju. Grupa mladih umentika i umetnica iz redova novih članova ULUS-a će u sledećoj godini moći da samostalno organizuje Bijenale mladih oslanjajući se na sopstvene menadžerske i kreativne veštine, a sve uz podršku svojih starijih kolega umetnika (koordinatora projekata). Ova vrsta samoorganizovanog oblika aktivnosti mladih zasnivaće se na upotrebi same umetnosti kao medija komunikacije, upravo zbog njenih inherentnih potencijala za podsticanje slobode samoizražavanja, kritičkog mišljenja i mašte. Kroz proces umetničkog angažovanja mladi umetnici i umetnice biće u stanju da istražuju različite i egalitarnije načine društvenog organizovanja i ulogu umetnosti u njemu, da postave nove horizonte emancipacije i ponude inovativne vizije društvenih promena.

Projekat od krajnjeg juga do severa uključuje raznoliko stanovništvo s obzirom na njihovu različitu kulturnu, versku i etničku pripadnost. Svi ti regioni predstavljaju bogato etničko i kulturno okruženje, ali se sistematski zanemaruju i smatrani su periferijom u srpskoj oblasti. U tom smislu, jedan od važnih ciljeva ovog projekta sastoji se u uspostavljanju kulturne saradnje centra i periferije u cilju stvaranja jedinstvene i raznovrsne kulturne platforme, bez obzira na veštački stvorene socijalne razlike i politike segregacije.

Vreme realizacije projekta: avgust 2020 – februar 2021.

 

NAPOMENA: Aplikacije kojima potražuje sredstva za realizaciju ovog projekta ULUS je podneo na konkurse Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Ministarstva kulture Republike Srbije i Prince Claus Fondacije.
read more

BIJENALE MLADIH – JAVNE PRIPREME

World Press Photo je međunarodna manifestacija i izložba fotografije koju je davne 1955. godine inicirala grupa holandskih fotografa. Do danas, manifestacija je prerasla u najprestižnije svetsko takmičenje u oblasti fotografije, a izložba u renomiranu svetsku manifestaciju novinarske i dokumentarne fotografije. U 2019. godini, 43 fotografa iz 25 zemalja nagrađeni su u osam kategorija: Savremena izdanja, Okolina, Opšte vesti, Dugoročni projekti, Priroda, Portreti, Spot vesti i Sport. Pobednika je izabrao nezavisni žiri koji je pregledao više od 78.801 fotografija koje je prijavilo 4.738 fotografa iz 129 zemalja. Svake godine izložba obilazi više od 120 gradova u 45 zemalja i poseduje veliku i raznovrsnu publiku. Izložba WPPF (World press Photo Foundation) u 2018. godini je imala u proseku između 30.000 i 60.000 posetilaca mesečno po lokaciji.

Pokazujući pobedničke fotografije, WPPF promoviše vizuelno novinarstvo i podržava uslove koji omogućavaju vizuelno pripovedanje priča, uključujući slobodu izražavanja, slobodu istraživanja i slobodu štampe. WPPF predstavlja priče zbog kojih se ljudi zaustavljaju, osećaju, misle i deluju i povezuju svet sa stvarima koje su važne. Za WPPF jedna od glavnih vrednosti je rad na raznovrsnoj, inkluzivnoj industriji i publici. WPPF je pokrenuo nekoliko projekata koji se bave problemima i preprekama s kojima se suočava industrija vizuelnog novinarstva, kao što su snaga (ne) ravnoteže u industriji i dominacija nekih narativa nad drugima. Program talenata WPPF 6×6, kao i baza podataka afričkih fotoreportera, ističu nove talente i povezuju ih sa globalnom publikom. Putujuća izložba je sjajan resurs za promovisanje važnosti vizuelne komunikacije, slobode štampe i izražavanja za svetsku publiku.

Kroz akciju „Pogledajte priču“ omogućeni su besplatni resursi koji posetiocima pružaju informacije o našem vizuelnom svetu, uključujući objašnjenja kako su izabrane pobedničke priče i kako postavljaju pitanja o važnim društvenim problemima. Kustosi WPPF-a zajedno sa lokalnim partnerima (u ovom slučaju ULUS-om, između ostalih) organizuju predavanja i radionice za studente o vizuelnoj pismenosti, medijima i slobodi izražavanja i dostupnosti informacija. Da bi pružio priliku većem broju fotografa širom sveta i distribuirao više regionalnih priča koje dolaze iz određenih regiona, Fondacija World Press Photo odlučila je da ponudi satelitske master klase u različitim regionima sveta. U 2015. godini, inicijativa je  pokrenuta masterklasama u latinoameričkim zemljama, a potom su održane master klase u Istočnoj i Zapadnoj Africi. 2020. godine Fondacija organizuje Masterclass u Južnoj Aziji, u Katmanduu (uz Photo Circle) i Masterclass u Južnoj Africi, u Johanesburgu (sa radionicom Market Photo).

WPPF od 2021 želi da doda Masterclass u zemljama Zapadnog Balkana, koji će trajati do 2023. Masterclass Zapadni Balkan (Western Balkan) ima za cilj da poboljša intelektualni i umetnički rast mladih talentovanih fotografa i ojača njihove profesionalne veštine u oblasti savremene fotografije i/ili fotoreportaže, izgradi odnose i zajednice koje će podržati rad fotografa u budućnosti, održi proizvodnju visokokvalitetnih fotografija i poveća vidljivost ovog dela među svetskom fotografskom zajednicom i široj javnosti.

ULUS je u ovom projektu važan regionalni partner koji će biti domaćin glavne izložbe i celokupnog pratećeg programa (predavanja, master klase, izložbe fotografije itd) koji će uključti veći broj lokalnih fotografa – članova ULUS-a. U trenutnoj fazi projekta ULUS skupa sa nosiocem projekta podnosi konkursnu dokumentaciju za produkciju manifestacije Evropskoj komisiji (European Commission). U slučaju uspeha na ovom konkursu to bi bio prvi ULUS-ov evropski partnerski projekat i grant za produkciju programa.
read more

WORLD PRESS PHOTOPartnerski projekat ULUS-a i Fondacije World Press Photo – 2021-2023

DIGITALNI ULUS je samoorganizovani umetnički projekat interdisciplinarnog karaktera koji sadrži mere i sredstva za unapređenje rada ULUS-a u polju vidljivosti i reprezenatcije. Programom će se kreirati koncepcija za foto arhiviranje kulturnog nasleđa produkcije ULUS-a,

Dosadašnja medijska slika ULUS-a u javnosti imala je čitav niz problema, a adekvatna artikulacija umetničke produkcije bila je slabo usklađena. Detektovali smo nepostojanje jedinstvenog vizuelnog identiteta na nivou reprezentacije Udruženja i slabo razvijene kanale digitalne komunikacije, a posebno u oblasti društvenih mreža.

Nova uprava i umetnici koji su se horizontalno organizovali uneli su novine u formi samoorganizacije Udruženja kreiranjem mnogih radnih grupa koje rade na unapređenju zatečenog stanja. Konkretne aktivnosti u pogledu operacionalizacije rada u tom smislu su sledeće: izgradnja Instagram i Jutjub platforme, kreiranje Foto arhive umetničkih događaja aktuelne produkcije, sistematizacija podataka o članstvu, ljudskih resursa po pitanju digitalne medijske produkcije, izrada grafičkih materijala za konkursne procedure, potrebe članova i promocije.

Restrukturiranje snaga, formiranje prioriteta, analiza i angažovanje unutrašnjih resursa uz kreiranje vizije, vrlo su značajni koraci ka izgradnji novih osnova za održivo poslovanje u novom, tehnološkom okruženju i uslovima projektnog poslovanja. Ovaj projekat je deo tih inicijativa da se kolektivno artikulišu problemi Udruženja i da se unapredi postojeće stanje. Autor i koordinator projekta je Gabriela Vasić.

NAPOMENA: Aplikacije kojima potražuje sredstva za realizaciju ovog projekta ULUS je podneo na konkurse Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i Ministarstva kulture Republike Srbije.
read more

DIGITALNI ULUS