Tradicionalno trijenale crteža i male plastike Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), koje ove godine nosi nazivHod po liniji, biće otvoreno 4. jula (danas) u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić i Galeriji Kuće legata i trajaće do 18. jula, saopšteno je iz ove institucije. Na ovogodišnjem Trijenalu svoje radove će predstaviti 103 umetnika – 83 selektovana po konkursu i 20 po pozivu kustoskinje Kristine Sedlarević, sa kojom ULUS sarađuje u organizaciji ove postavke.

redportal.rs

RED / 4. Jul 2021.

Trijenale crteža i male plastike, tradicionalna izložba ULUS-a, koja ove godine nosi naslov „Hod po liniji“ biće otvorena večeras u 18.30 sati na dve lokacije u Beogradu – Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ i u Galeriji Kuće legata, saopšteno je iz Kuće legata.

Izložbu, koja će trajati do 18. jula, organizuje Umetnički savet ULUS-a u saradnji sa kustoskinjom Kristinom Sedlarević, a postavka donosi radove čak 103 umetnika. Fokus izložbe je analiza koncepcija i narativa koji se javljaju u okviru aktuelne produkcije radova, a karakteristični su za savremene umetničke prakse. Sam naziv izložbe ukazuje na pokušaj dovođenja u pitanje uspostavljene granice medijuma crteža i male plastike.

naslovi.net

Naslovi.net / 3. Jul 2021.PRESS

Tradicionalno trijenale crteža i male plastike Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), koje ove godine nosi naziv „Hod po liniji“, biće otvoreno 4. jula u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ i Galeriji Kuće legata i trajaće do 18. jula, saopšteno je iz ove institucije.

tanjug.rs

Tanjug.tačno / 2. jul 2021.PRESS

U nedelju, 4. jula od 18.30h će biti otvoreno Trijenale crteža i male plastike, tradicionalna izložba ULUS-a, koja ove godine nosi naslov HOD PO LINIJI. Izložbu organizuje Umetnički savet ULUS-a u saradnji sa kustoskinjom Kristinom Sedlarević, a biće otvorena istovremeno na dve lokacije u Beogradu – Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ na Malom kalemegdanu broj 1 i u Galeriji Kuće legata u Knez Mihailovoj ulici broj 46. Cilj ovogodišnjeg Trijenala je da se putem problematizacije savremene umetničke delatnosti u domenu crteža i male plastike promisli mesto ovih medijuma na lokalnoj umetničkoj sceni i prevaziđe dosadašnji format izložbe sa dominantnim revijalnim karakterom.

izlazak.com

Izlazak / 2. Jul 2021.PRESS

TRADICIONALNO trijenale crteža i male plastike ULUS -a, pod nazivom „Hod po liniji“, biće otvoreno sutra u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ i Galeriji Kuće legata i trajaće do 18. jula.

Radove će predstaviti 103 umetnika – 83 selektovana po konkursu i 20 po pozivu kustoskinje Kristine Sedlarević.

novosti.rs

Novosti / 2. jul 2021.PRESS

Izložba grafika Nenada Zeljića, pod nazivom „Scene“, otvara se u četvrtak, 17. juna 2021. u 19 sati u galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije (ul. Knez Mihailova 37, Beograd).
Nenad Zeljić je prošlogodišnji laureat ULUS-ove Zlatne igle, jedne od najprestižnijih nagrada za grafiku koje se dodeljuju na našim prostorima, i tim povodom mu se priređuje izložba u Galeriji ULUS. „On je umetnik koji se tokom nepune tri decenije aktivnog profesionalnog delovanja,  razvijao i potvrđivao kao grafičar originalne poetike. Tokom vremena likovni rukopis je ostao prepoznatljiv a evidentne modifikacije su nastale kao rezultat likovnih promišljanja. Na putu traganja za poetskim izrazom koji sam sebi daje umetničku vrednost,…

vesti.rs

Vesti / 14. jun 2021.PRESS

Nenad Zeljić je prošlogodišnji laureat ULUS-ove Zlatne igle, jedne od najprestižnijih nagrada za grafiku koje se dodeljuju na našim prostorima, i tim povodom mu se priređuje izložba u Galeriji ULUS. „On je umetnik koji se tokom nepune tri decenije aktivnog profesionalnog delovanja,  razvijao i potvrđivao kao grafičar originalne poetike. Tokom vremena likovni rukopis je ostao prepoznatljiv a evidentne modifikacije su nastale kao rezultat likovnih promišljanja. Na putu traganja za poetskim izrazom koji sam sebi daje umetničku vrednost, postulati su ostali isti, dok formalna pojavnost reflektuje životnu stvarnost i likovna htenja. Danas se opus ovog autora, u okvirima regionalne grafičke scene, kontekstualizuje u one vrednosne domete koji predstavljaju trajan doprinos savremenoj grafičkoj sceni.

arte.rs

Arte / 14. jun 2021.PRESS

Izložba grafika „Scene“ Nenada Zeljića biće otvorena 17. juna u Galeriji ULUS povodom obeležavanja autorovog dobijanja prestižne ULUS-ove nagrade za grafiku „Zlatna igla“ i trajaće do 27. juna, saopšteno je iz te institucije kulture.

Izloženi ciklus grafičkih listova „Scene“ nastao je u poslednje tri godine, a autor ih je započeo na završnim godinama studija na Fakultetu likovnih umetnosti.

„Fokus umetnikove pažnje predstavljaju gramofonske ploče, autobus, košarkaški teren, zvono na vratima, ulični grafit – ili „Gift šop“, „Buks“, „Sirotinja“, kako to sami nazivi impliciraju“, opisala je Olivera Vukotić u katalogu izložbe.

krstarica.com

Krstarica / 10. jun 2021.PRESS

Revijalna godišnja izložba „Vajari/ke Srbije 2021“ vajarske sekcije Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) biće svečano otvorena danas u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ i trajaće do 26. juna.

Cilj postavke je da se na jednom mestu prikaže novija produkcija domaćih umetnika koji stvaraju skulpture u širem smislu, dok će tri najuspešnija autora biti novčano nagrađena.

U sastavu selekcione komisije su Maša Paunović, Vida Stanisavac i Veljko Zejak, koji su na konkursu izabrali radove 37 umetnika.

izprveruke.rs

Iz prve ruke / 10. jun 2021.PRESS

Svečano otvaranje izložbe „Vajari/ke Srbije 2021“ je u četvrtak 10. juna od 19 h u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“. Izložba vajara/ki Srbije je revijalna godišnja izložba koju već 10 put organizuje vajarska sekcija Udruženja likovnih umetnika Srbije i koja ima za cilj da na jednom mestu prikaže noviju produkciju domaćih umetnika, koji stvaraju u mediju skulpture u širem smislu. Tokom trajanja izložbe stručni žiri će najuspešnijim autorima dodeliti tri novčane nagrade.

izlazak.com

Izlazak / 9. jun 2021.PRESS